T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Sayın Valimiz Harun Sarıfakıoğulları, 13 Haziran Perşembe günü "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama Projesi" kapsamında ilimiz merkez Alınca Köyü’nde oluşturulan örnek bahçede incelemelerde bulundu.
Bahçeyi basın mensuplarıyla birlikte gezen Vali Sarıfakıoğulları, proje kapsamında oluşturulan örnek bahçe uygulamasıyla, her köyde tespit edilen bir bahçede fındık üretiminde verimliliği arttırmanın amaçlandığını söyledi.
Vali Sarıfakıoğulları, “Hepinizin bildiği gibi 13.8 dönüme düşmüş olan ortalama bir arazi büyüklüğümüz var. Bu da verimliliği olumsuz yönde etkiliyor. Bunun yanı sıra bizzat verimliliği doğrudan etkileyen gerek budama, gerek ilaçlama, gerek gübreleme, gerek gençleştirme çalışmaları da maalesef geleneksel yöntemlerle yapıldığı için çokta verimli sonuçlar alınamamaktaydı. Fakat biz bunu her köyde bir örnek bahçe uygulaması yapmak suretiyle bizzat çiftçilerimiz ile bir araya gelerek ve bütün çiftçilerimizin bizzat uygulamayı yerinde görmesiyle gerçekleştirdik. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’müzden almış olduğumuz bilgiler neticesinde verimliliğin 5 katına çıktığını tespit ettik. Daha önce dekara yaklaşık 50 kilogram olan verimlilik, bu çalışmalarımız neticesinde yaklaşık 250 kilograma kadar çıkacak diye düşünüyoruz. Çok şükür bahçemizdeki verimlilikte onu gösteriyor. Biz her köyde örnek bahçelerimizi ilan etmek suretiyle duyurduk ve burada görüyorum ki bütün çiftçilerimizde bu sabah bu uygulamaya katılmış durumdalar. Üretimde kaliteyi artırmak kadar katma değerli ürünler de bizler için önemli. Çünkü fındığın kullanım oranını arttırdığımız sürece değerini ve fiyatını da arttırmış olacağız. Bu noktada Fındık Araştırma Enstitümüzde başarılı çalışmalara imza atıyor. Örneğin en son yaptığı çalışma cips üretimi noktasında oldu. Bunu büyük firmalarla da görüşeceğiz bu konuda ‘Fındık Cipsi’ üretilmesi noktasında temas halinde olacağız. Bu şekilde besleyici değeri yüksek olan bir ürünle çocuklarımızı kavuşturacağız hem de katma değeri yüksek ürünler dolayısıyla çiftçimizin gelir seviyesini arttırmış olacağız. Bunun yanında fındıkta yeni türlerin geliştirilmesi noktasında çalışmalarımız var. Bunu da çiftçilerimiz ile sıklıkla paylaşarak yeni türlerin dikimini teşvik ediyoruz” diye konuştu.
Örnek bahçenin sahibi Şeref Kına da daha önce dönüm başına 50 kilo ile 60 kilo arasında fındık topladığını belirterek, bu uygulamayla şimdi dönüm başına 200 kilonun üzerinde hasat gözlemlendiğini söyledi. Fındıkta görülen küf hastalığının yeni uygulamayla birlikte tamamen yok olduğunu, bahçesindeki fındıklarda bir tane bile küf olmadığını belirten Kına, “Ürünün kalitesi, gelişmesi olarak ta çok büyük bir fark var. Bazı çotanaklar çok zayıf kalıyor ama buradaki ilaçlama ile beraber çok çok kaliteli gözüküyor ve fındık içini doldurmaya başlamış artık. İnşallah topladığımızda daha da iyi kalitesini göreceğiz. Uygulama kapsamında öncelikle budamayı, dip temizliği, nasıl ilaçlanacağını, gübre uygulamalarını hepsini tek tek gösterdiler bizde elimizden geldiği kadar uyguladık. Ben kendi diğer bahçeme de aynı şekilde uyguladım” dedi.
Sayın Valimiz himayesinde başlatılan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama Projesi" kapsamında yaşlı ve verimliliği düşük bahçelerde sadece uygun kültürel uygulamaları ile gübrelemeyi, hastalık ve zararlılarla mücadele tekniğine uygun olarak gerçekleştirerek verim ve kalitede artış amaçlanıyor.
Bölgemizde ortalama fındık verimi 80 kg/dekar olarak gerçekleşmek olup, bu proje sonucunda verimliliğin150- 200 kg/dekar olarak gerçekleşmesi hedefleniyor.
Giresun genelinde faaliyet gösteren 58 Tarım Danışmanı ve İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli teknik elemanlar tarafından 119 ayrı lokasyonda toplam 238 dekar alanda proje çalışmaları yürütülüyor. Bu amaçla öncelikle dal seyreltme ve budaması gerçekleştirilirken, toprak reaksiyonunu dengelemek ve organik madde miktarını arttırmak için kireç ve hayvan gübresi uygulaması toprağa karıştırılarak yapıldı. Şubat ayı sonunda Ocak başına 1 kg kompoze gübre uygulanarak fındık bitkisinin ihtiyacı olan besin elementlerinin dengeli olarak toprağa verilmesi-karıştırılması sağlandı. Nisan ayı sonunda Fındıkta Külleme Hastalığına karşı koruyucu olması adına Kükürt 800 WG BKÜ uygulaması gerçekleştirilirken, Mayıs ayı başında fındık bahçelerinde bulunan fındığın besin maddelerine ortak olan yabancı otlara özellikle ısırgana karşı tohumlanma döneminden önce biçmek suretiyle kültürel mücadele yapıldı.
Mayıs ayının ikinci haftasında yapılan sürvey çalışmaları sonucuna göre Fındık Kurdu mücadelesine karar verildi ve Fındıkta Külleme Hastalığına karşı ikinci ilaçlama da bu döneme denk geldiğinden her iki mücadele için insektisit-fungusit karışımı ve iz elementli yaprak gübresi de karıştırılarak uygulandı.
Mayıs ayı sonunda ise eksik olan azot ihtiyacını karşılamak amacıyla ocak başına 500 gr CAN%26 gübresi uygulaması yapıldı.